Narodna kuhinja

Program narodne kuhinje je u januaru i februaru funkcionisao kao i ranijih meseci, mada smo više puta izvestili organizatora da više nismo u stanju da finansiramo nabavku svežeg mesa i namirnica. Da bi program funkcionisao, ipak smo u januaru i februaru obezbedili dodatne namirnice. Od marta meseca i nadalje, u programu učestvujemo samo kao parteri, izvršeći strogo samo naše zadatke i obaveze: dostavićemo 10 vrsta namirnica dobijenih od Crvenog krsta Srbije za tu namenu, pratićemo dnevnu podelu kuvanih obroka, dostavljaćemo o tome mesečni izveštaj organizatoru kuhinje i Crvenom krstu Srbije, kao i o potrošnji goriva obezbeđenog za dnevnu dostavu hrane krajnjim korisnicima. I dalje se zalažemo da kuvani obrok dobiju stvarno ugroženi, to jest stari, nesposobni građani, osobe bez prihoda ili sa vrlo malim prihodima. Jeste, dostava hrane do njih je često problem, koji pokušavamo rešiti, mada smatramo da se i ostali subjekti u opštini moraju zalagati da dobiju adekvatnu pomoć te osobe, koje nisu u stanju da dođu ni do vrata nadležne ustanove za pomoć.
Korisnicima kuhinje do 14 godina, i deci po selima gde ne funkcioniše kuhinja smo u februaru podelili 73 litara mleka. Sredstva za to je obezbedio Crveni krst Srbije. Ta pomoć je bila jednokratna.
Biblioteka narodne kuhinje
Neki korisnici narodne kuhinje rado čitaju. Narodna biblioteka nam je od otpisanih knjiga ustupila za tu „priručnu biblioteku” dosta knjiga. Neobično, ali funkcioniše, da prilikom podele obroka korisnici menjaju i knjige za čitanje, zahvaljujući dobronamernoj saradnici na podeli. H.E.