Napsugaras ősz – 2017

naps-Ma

A Vöröskereszt a Napsugaras ősz rendezvényeken az idősek helyzetére igyekszik felhívni a figyelmet közösségünkben.
Hogy a lakosság idősebb része tartalmasan, egészségesen és hasznosan töltse napjait, nem csak októberben figyelünk oda. Két klubot működtetünk a község területén: Horgoson kéthetente, míg Magyarkanizsán minden héten, szerdán délután, találkoznak a klubtagok. A klubok élete változatos, ellenőrizhetik vérnyomásukat, alkalomadtán vércukrukat, különböző előadásokat hallgathatnak, közhasznú munkát végezhetnek.
Magyarkanizsán a klub tagjai a Vöröskereszt programjaiban önkéntesként vesznek részt, varrnak, üdvözlőlapot készítenek, csomagolnak, vérnyomást mérnek, stb.
Október 1. az idősek világnapja kapcsán Magyarkanizsán a klubba meghívtuk idősebb önkénteseinket, véradóinkat. Egy hangulatos teadélután keretében, ahová a Tisza néptánc egyesület lányai hoztak népdalválogatást, ünnepeltük meg a számunkra jeles napot.
Önkénteseink a hónap folyamán meglátogattak 100 idős, magányos személyt. A nekik szentelt idő mellett tisztálkodási csomagot is kaptak az idősek önkénteseinktől.
A Napsugaras ősz rendezvények is megszervezésre kerültek. Az adott lehetőségeket és igényeket minden helységben figyelembe véve szerveztek aktivistáink. Volt kultúrműsor, kézimunkázás, beszélgetés. Minden alkalommal ajándékot kapott a legidősebb férfi és nő, valamint a legtöbb éve együtt élő házaspár.
Völgyesen október 15-én a kultúrházban volt megszervezve az ünnepség. A legidősebb nő György Mária volt, a legidősebb férfi Pósa Károly, a megajándékozott házaspár Pósa Margit és férje Károly voltak. Az ajándékok törülközők, tisztasági csomagok és tisztálkodási szerek.
Oromhegyesen a művelődési házban tartották a rendezvényt. A legidősebb megajándékozott személyek Horváth Mária a maga 84 évével, Bajusz Lajos szintén 84 éves, míg Zsoldos Imre és Margit immár 54 éve élnek házasságban.
Martonoson, szintén a művelődési házban került sor a rendezvényre, ahol részt vett a falu apraja-nagyja. A tömeges rendezvényen Berényi Amália (1929), Szarapka József (1932), Márki József és Katalin (1960 óta élnek házasságban) vettek át ajándékot.
Adorjánon október 29-én került sor a rendezvényre, ahol Huszák Imre és Eszter (51 éve házasok), Bicskei Verona (86 éves) és Csizmadia György (87 éves) kapott ajándékot.
Oromon teltházas, többgenerációs ünnepség volt, szintén október 29-én. Az ünnepségen ajándékot kapott Káposzta Franciska (81), Körmöci Károly (91), valamint Kollár Jenő és Ida, akik 59 éve házasok.
Tóthfaluban (is) teltház volt, ők november 5-én ünnepeltek, ajándékot Törteli Erzsébet (85), Cseh Imre (86), valamint a Bartus házaspár: Lajos és Erzsébet – kaptak, 65 házas évet tudnak maguk mögött.
A Magyarkanizsai Vöröskereszt elnöke és titkára látogatást tettek a Magyarkanizsai idősek otthonában valamint a Batthyáneum idősek egyházi otthonában. Ezek a találkozások lehetőséget adtak arra, hogy átadjuk az intézményeknek a Vöröskereszt ajándékát (10 kg gyümölcs, 5 l fertőtlenítő folyadék), valamint elbeszélgessünk az intézmények képviselőivel, felhasználóival, továbbá hogy jó egészséget és sikeres munkát kívánjunk nekik.