Sunčana jesen života 2017

naps-Ma

Povodom 1. oktobra međunarodnog dana starih, oktobar mesec je većinom posvećen našim starijim sugrađanima. Crveni krst ne samo u ovo vreme već se tokom cele godine trudi da najstarijima ispuni slobodno vreme raznim aktivnostima. Organizujemo dva kluba: jedan u Horgošu i jedan u Kanjiži. Klubove redovno posećuje oko 30 građana, koji mogu da izmere krvni pritisak, slušaju zdravstveno-preventivna predavanja, i mogu da rade društveno koristan rad.
Članovi kluba u Kanjiži učestvuju u programima kao volonteri: šiju, izrađuju čestitke, formiraju pakete, mere krvni pritisak.
Povodom 1. oktobra svetskog dana starih u Kanjiži smo organizovali čajanku na koju smo pozvali starije volontere i davaoce krvi. Atmosferu popodneva su uveličale devojke iz folklorno plesnog društva Tisa.
Volonteri su tokom meseca posetili 100 staračkih domaćinstva. Pored prijatnog razgovora su predali mali higijenski poklon.
Programi Sunčana jesen života su takođe bili organizovani u svim mesnim zajednicama na bazi tamošnjih mogućnosti i interesovanja. Starce su dočekali razni programi: kulturni program, ručni rad, ćaskanje. Na svakoj manifestaciji je Crveni krst udelio poklon najstarijem muškarcu, najstarijoj ženi i bračnom paru koje živi najduže vremena zajedno.
Program u Dolinama je bio održan 15. oktobra. Najstarija žena je Đerđ Marija, muškarac Poša Karolj a bračni par Poša Margit i muž Karolj. Pokloni, kao u svakom slučaju, bili su peškiri, higijenski set i pokrivač.
Program u Trešnjevcu je organizovan u domu kulture. Najstarija žena na proslavi je bila Horvat Marija sa 84 godine, muškarac Bajus Lajoš takođe 84 godine, a bračni par Žoldoš Imre i Margit žive već 54 godine zajedno.
Dom kulture ja dao prostor akciji i u Martonošu, gde se pojavilo stanovništvo od najmlađih do najstarijih. Na masovnoj akciji je poklon preuzela Berenji Amalia (1929) Sarapka Jožef (1932), Marki Jožef i Katalin (žive u braku od 1960.).
Zadnjeg vikenda u oktobru je organizovana Sunčana jesen života u Adorjanu i Oromu. U Adorjanu su volonteri dočekali stare sa malim kulturnim programom, osveženjem i poklonom za najstarije. Poklon u Adorjanu su preuzeli: Husak Imre i Ester (51 godina žive zajedno), Bičkei Verona (86) i Čizmadia Đerđ (87).
Puna sala, više generacija, bogat program je karakterisao manifestaciju u Oromu. Najstariji gosti su bili: Kaposta Franciška (81), Kermeci Karolj (91), Kolar Jene i Ida (59 godina braka).
Na Totovom Selu, svečanost je održan 5. novembra uz puno gostiju i nastupnika. Najstariji prisutni građani su bili Terteli Eržebet (86), Čeh Imre (85) i bračni par Bartuš Lajoš i Eržebet (65 godina braka).
Predsednica i sekretar Crvenog krsta Kanjiža su povodom oktobarskog praznika posetili Gerontološki Centar u Kanjiži i Crkveni dom Batthyaneum, gde su predali poklone Crvenog krsta Kanjiža (10 kg voća, 5 l sredstva za dezinfekciju), porazgovarali sa predstavnicima i korisnicima institucija i poželeli im dobro zdravlje i uspehe u radu.