AIDS

December 1. az AIDS elleni küzdelem világnapja. Emlékeztetni hivatott arra, hogy egy, a jelenben szerzett fertőzés meghatározza a jövőnket is. Az AIDS kórokozója a HIV vírus. A fertőzés csak három formában terjedhet: vér által, szexuális úton és anyáról magzatra.
1. Főleg az intravénás droghasználók (közös tű, fecskendő) terjesztik maguk között. A fertőzött személy akár hosszú évekig is tünetmentes lehet, így maga sem tudja hogy hordozója a halálos kórnak, hogy továbbadhatja a betegséget. A fertőzés elkerülésére az egyedüli mód a megelőzés: egészségügyi intézmények egyhasználatos tűket, fecskendőket alkalmaznak, a vérátömlesztésre szánt vért minden alkalommal tesztelik.
2. a párkapcsolatokban a hűség, a felelősségteljes viselkedés (óvszerhasználat) a megelőzés nagyon fontos eleme.
3. anya-magzat esetében a cél, a fertőzés továbbadásának megakadályozása terhesség, szoptatás idején.
A Vöröskereszt már több mint egy évtizede igyekszik megszervezni a fiatalok körében ezeknek az ismereteknek, valamint a helyes óvszerhasználatról szóló ismereteknek a továbbadását. Ez évben az egészségházzal együttműködve tettük ezt, Dr. Lázár Sarnyai Nóra gyermekorvos volt a szakmai előadó. A Szerbiai Vöröskereszt által készített tematikus kisfilmet „A szégyenlős fiú”-t és az óvszer helyes használatát pedig a Vöröskereszt helyi fiatal aktivistái, Bajus Petra és Árok Ákos, mutatták be a középiskolások I. és a Magyarkanizsai J. J. Zmaj iskola 7. és 8. osztályos tanulóinak. A hallgatók a témával kapcsolatos tudnivalókat szórólapon is megkapták. A 14 előadáson 280 diák vett részt.