SIDA

Svetski dan borbe protiv AIDS-a je 1. decembar. Ovogodišnji moto je: „Budućnost je sad”. Danas stečena zaraza krije kobnu budućnost.
Izazivač neizlečive bolesti AIDS je virus HIV koji se širi isključivo na tri načina:
1. putem krvi – najčešći akteri su intravenski narkomani: zarazu međusobno šire koristeći zajedničke igle, špriceve. (U zdravstvenim ustanovama se koristi jednokratna igla, -špric, i svaki put se testira krv namenjena za transfuziju),
2. polnim aktom –a za suzbijanje zaraze u partnerskim odnosima, veoma je bitno odgovorno ponašanje (korišćenje kondoma) i odanost,
3. sa majke na dete (prilikom trudnoće i dojenja) – bitno je sprečiti širenje zaraze sa zaražene majke na novorođenče.
Crveni krst već više od decenije organizuje edukativna predavanja za mlade na ovu temu. Ovu edukaciju smo ove godine izveli u saradnji sa Domom zdravlja. Dr Lazar Šarnjai Nora je bila nosilac stručnog dela zanimanja, a naši mladi aktivisti Crvenog krsta su učenicima 1. razreda srednje i 7. i 8. razreda osnovne škole J. J. Zmaj Kanjiža prikazali tematski film Crvenog krsta Srbije „Dečak koji se stideo”, kao i pravilno korišćenje kondoma.
Učesnici edukacije su dobili letak sa datom tematikom i po jedan kondom. Ukupno je održano 14 edukativnih radionica za oko 280 učenika.