Nedelja Crvenog krsta 2013

U školama smo i ove godine organizovali već tradicionalnu akciju svečanog prijema prvaka u članstvo Crvenog krsta. Učenici su se pomoću svojih učiteljica spremali za svečani dan. Naučili su zakletvu podmlatkara Crvenog krsta. Zakleli su se da će čuvati zdravlje svoje i drugih, čuvaće se od povreda, pomoći će onima kojima je pomoć potrebna, čuvaće svoju okolinu i učestvovaće u akcijama Crvenog krsta.
Prvaci su na svečanosti primili i poklon Crvenog krsta – tekstilnu vreću sa znakom organizacije i sredstvima za ličnu higijenu. Vreće su nedeljama krojili, šili, pakovali stariji aktivisti sa velikom ljubavlju.
*******
Na pijačnom trgu Kanjiže smo 9. maja organizovali besplatno merenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi. Kontrole smo izvršili kod 159 osoba. Zainteresovani su dobili savete, kao i kontrolnu knjižicu za rezultate, sa logotipom „150 godina humanizma”.
Besplatnu kontrolu krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi za štićenike, njihove roditelje i vaspitače smo organizovali i u Barci.
*******
U okviru nedelje Crvenog krsta, povodom 150 godišnjice postojanja pokreta, saradnici i volonteri su posetili one volontere koji su nekada bili predsednici ili sekretari organizacije. Ni ovog puta nismo išli praznih ruku. Naši bivši saradnici su u znak zahvalnosti za njihov rad dobili čokoladu i cveće. Prošetali smo i grobljem i položili cveće sećanja na grobove bivših kolega i volontera.
*******
Aktivisti Crvenog krsta su 10. maja u Horgošu delili polovnu garderobu. Interesovanje je i sad bilo veliko: 23 porodica je našlo sebi korisne stvari.
U Kanjiži smo 21. maja delili uglavnom dečju odeću i obuću za pet višečlanih porodica.