Svetski dan srce

Svetski dan srca smo obeležili 29. septembra. To je izuzetna prilika da skrenemo pažnju građanima na učestalost srčanih i vaskularnih oboljenja. Sa više pažnje i promenom režima života bi smo mogli sprečiti ili bar odložiti pojavu ovih bolesti.
Budite fizički aktivni! – Svakodnevna polučasovna šetnja brzim hodom (vožnja biciklom ili bilo koja fizička aktivnost na čistom vazduhu) smanjuje rizik srčanog i moždanog udara. Zdravo se hranite! – Jedite voće, povrće i salate. Prekomerna telesna težina i gojaznost u dečjem uzrastu, povećavaju rizik srčanog i moždanog udara. Recite „ne” pušenju! – U poređenju sa nepušačima, pušači imaju dvostruko do trostruko viši rizik za pojavu srčanog i moždanog udara. Rizik raste sa godinama, i viši je kod žena nego kod muškaraca. Saznajte svoj kardiovaskularni rizik! – Posetite svog izabranog lekara i kontrolišite svoje zdravlje barem jedanput godišnje!
Povodom dana smo štampali letke, da bi skrenuli pažnju građanima na važnost i mogućnost sprečavanja ovih bolesti. Organizovali smo i pet akcije besplatne kontrole krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi: u Kanjiži, u Trešnjevcu, u Horgošu, u Martonošu i Adorjanu. Ukupno se odazvalo 299 građana. Nažalost merili smo i visoke vrednosti, kad smo dotičnima savetovali da se što hitnije obrate svom lekaru.