Narodna kuhinja

IMG_1241_fb

Narodna kuhinja je posle letnje pauze ponovo počela sa radom 15. septembra. Kod organizovanja poslova se polako iskristališu obaveze pojedinih aktera. Samouprava je nosilac programa. Crveni krst je partner u programu. Znači ima obavezu da namirnice dobijenih za tu svrhu od Crvenog krsta Srbije izda i evidentira na mesečnom nivou, vodi dnevnu evidenciju izdatih porcija, i na mesečnom nivou o tome obavesti Lokalnu samoupravu i Centar za socijalni rad. Korisnici moraju predati molbu za takav vid pomoći Centru za socijalni rad, koja je nadležna odbiti pravo na pomoć ili izdati rešenje na osnovu priložene dokumentacije. Često se susrećemo na terenu sa starim ili invalidnim osobama, koji nisu u stanju ni da nabave, ni da predaju tu silnu dokumentaciju, zato je naša saradnica nedeljama obilazila ta domaćinstva, i po potrebi pribavljala razne dokumente. Za funkcionisanje narodne kuhinje Crveni krst dobija ukupno 10 vrsta namirnica: 12 kg brašna, (za hleb), po 0,5 kg pasulja, pirinča i makarona, 0,45 kg mesnate konzerve, po 0,3 kg konzerviranog đuveča, graška i boranije, 0,15 kg Vegete i 0,5 l ulja, i to za mesec dana po osobi. Ta količina naravno nije ni dovoljna ni adekvatna za pripremanje ni najjednostavnije hrane, zato Crveni krst pokušava mimo svoje obaveze da obezbedi još dodatne namirnice. U proseku smo uspeli dodati iz sopstvenih sredstava 5 dinara po obroku dnevno. Jedan obrok se sastoji od pola vekne hleba i pola litra čorbaste hrane. Radnim danima se deli ukupno 110 porcija u Kanjiži, Martonošu i Horgošu.
Troškove prevoza kuvanog obroka od Kanjiže, preko Martonoša do Horgoša počev od oktobra refundira Crveni krst Srbije. Mesečno u tu svrhu možemo potrošiti 70 litara goriva.