Kanjiža među najboljima

w13411680_987411158041247_493486030792360060_o

Priznanja za istaknute rezultate na polju prikupljanja sveže krvi u protekloj godini, Crveni krst Srbije deli na svečanoj sednici na svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, 14. juna. Plakete Najhumanija sredina, ustanovljene još od Crvenog krsta Jugoslavije dodeljivali su opštinama koji su na sto stanovnika svoje sredine dostigle pet davanja. Izmenom Pravilnika, Crveni krst Srbije sada dodeljuje plakete Najhumaniji grad za tri grada sa najboljim rezultatima na polju organizovanja prikupljanja krvi, i Najhumanija opština za sedam opština sa najboljim rezultatima na istom polju.
Priznanja na svečanim sednicama, prethodnih godina je uručivao lično predsednik republike. Sada je priznanja uručivao izaslanik predsednika republike, lični generalni sekretar, Nedeljko Tenjović, ko je izražavajući zahvalnost, davaoce oslovio kao saradnike, kako i sam, i predsednik republike daruju krv svaki put, kad im vreme dozvoljava. Tumačeći zahvalnost predsednika republike, davaoce je nazvao pravim herojima, kako se njima zahvaljujući spašavaju životi preko milion građana transfuzijom krvi.
Predsednik Crvenog krsta Srbije, prof. dr Dragan Radovanović se takođe zahvalio svakom nesebičnom čoveku, koji daruje svoju krv radi pomoći nekom drugom čoveku, kome život visi o koncu. U kratkom osvrtu na rezultate proteklih godina, rekao je, da broj prikupljenih doza krvi u toku jedne godine ne opada. Prikupljenih 3,39 doza krvi na sto stanovnika 2015. su pokrile potrebe lečenja, tako ni jedna operacija nije otkazana zbog nedostatka krvi.
Sloganom ove godine: Podeli život, daj krv! ‒ Sve nas povezuje krv izrazio je svoju nadu, da će broj davalaca rasti u narednom periodu.
Nagrađeni su gradovi Požarevac sa 7,81 doza krvi na sto stanovnika, Kragujevac sa 4,48 i Jagodina sa 4,35.
Od 186 opština Republike nagrađeni su: Lazarevac za 6,05, Novi Bečej za 5,20, Bačka Palanka za 5,17, Inđija za 5,00, Zemun i Despotovac za 4,99, Bački Petrovac za 4,98 i Kanjiža za 4,79 doza krvi na sto stanovnika. Požrtvovanost građana opštine Kanjiža uistinu svrstava sredinu na 9. mesto u zemlji, a među nagrađene je stigla kao 8. opština zahvaljujući podjednakom rezultatu opština Zemun-Despotovac. óZ