Kućna nega ležećih bolesnika

Sredinom prošle godine NIS je raspisao konkurs i za razne humanitarne projekte. Crveni krst je konkurisao sa projektom „Briga o starima i bolesnicima”. Cilj nam je bio da pomognemo porodicama koje neguju člana porodice kod kuće.
Pošto stručnu literaturu sa tom tematikom imamo na srpskom jeziku, ali na mađarskom ne, prvi korak nam je bio da prevodimo, sastavimo, izradimo jedan podsetnik na mađarskom jeziku. Isti smo štampali u 200 primeraka iz odobrenih sredstava. Dvadesetočasovni kurs „Kućna nega bolesnika” smo organizovali u Horgošu, Adorjanu i u Kanjiži. Ležećim bolesnicima smo obezbedili i podelili 18 pakovanja pelena i 10 kesa deterdženta.
U Horgošu i Dolinama smo ostvarili po akciju kontrole krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi. Troškove (test trake, lancete, gorivo, itd.) smo pokrili iz dobijenih sredstava. Neka potrebna nastavna sredstva (lopate, pelene, muševi, navlake) su isto nabavljena iz odobrenih sredstava. Ta sredstva možemo koristiti i u buduće, jer postoji i dalje interesovanje za kurs kućne nege bolesnika. Zbog toga nameravamo organizovati još 2-3 ovakva kursa. Odštampana sveska će polaznicima pomoći i kasnije da se prelistavanjem podsete na bitnije stvari iz naučenih veština.
Zahvaljujemo se NIS-u na ovoj pomoći!